cinta cintun hara :)

Monday, 11 August 2014

cream chess oreo hasil air tangan

as'salam.......

ramai orang duk msg kita kat fb minta resepi ok... kita share ye resepi kita....

kita memang minat buat benda lah cam gini aku pun xtaulah mungkin air tangan aku menjadi bila buat benda macam ni aku masak paling malas kalau u all nak tau tapi kalau buat kek ke apa memnag aku suka :)
nak jadi ceritanya aku saje try buat benda alah nie yang penting korang tak payah nak sibuk-sibuk masak benda lah ni TAK PAYAH MASAK OK! hahaha mesti korang tekujutkan aceh-aceh ok let start ye

bahan-bahan

1) oreo 3 paket besar. (ikut suka korang nak banyak ke sikit)

2) cream chess

3) whipping cream ambil yang kotak kecil jer

4)butter

5)buah blueberry /stawberry ikut suka koranglah ye.

6)gula halus



cara-cara buat....

aku buat cincai je tapi insyaallah sodap jangan risau hehe....

1) ambil satu peket oreo korang hancurkan ikutlah korang nak guna blander pun boleh tapi aku guna cawan je masuk dalam mangkuk pecahkan sampai jadi sepihan kecil ala macam korang makan ice cream kat md tu...

2) ambil butter dalam 3 sudu besar  macam tu cairkan dulu... lepas tu korang masukkan dalam sepihan oreo yang korang dah buat tu gaul2kanlah  sampai sebati.

3) korang letak oreo tadi dalam loyang tekan-tekan bgi padat.

4) ambil whipping cream masukkan dalam mesin putar sampai dia jadi cream asingkan.

5)ambil cream chess separuh masukkan dalam mesin putar juga masukkan sedikit gula halus macam aku bubuh dalam 1 sudu je sbb aku tak suka manis.sampai dah xberketul-ketul dan masukkan whipping cream yang kita putar tadi campurkan dan putarkan together sampai sebati.

6) ambil satu peket lagi oreo hancurkan mcm first step bila dah hancurkan masukkan dalam crea tadi putar lagi sampai sebati....

7) bila dah siap letakkan di dalam loyang yang kita buat oreo tadi rata-ratakan bila dah rata letakkankan hiasan korang ikutlah macam mana korang nak buat. siap bila dah siap boleh letak dalam peti ais dalam 2 jam ..lepas tu bolehlah korang makan ye :)









5 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

Wow!!! Sedap niiii.. nak try nanti

zulhilmitempoyak said...

klu blenderkan semua apa rasa ye..??


http://www.zulhilmitempoyak.com/2014/08/kisah-raya-hari-tu.html

Yan Ty said...

tak nak resepi , nak makan dari Nurul boleh?

Rose Azadir said...

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer :)

::EIDA:: said...

dapnya!

terlebih top :P